Δέντρα στον Κήπο του Νοσοκομείου Saint-Paul – Vincent van Gogh

Δέντρα στον Κήπο του Νοσοκομείου Saint Paul   Vincent van Gogh

Το κτίριο του νοσοκομείου για τους ψυχικά ασθενείς κατέλαβε ο Βαν Γκογκ σε πολλούς καμβάδες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το έγραψε περισσότερες από μία φορές, συμπεριλαμβανομένης της πλευράς της κύριας εισόδου, τοποθετώντας μερικές φορές παλιά πεύκα από το γύρω πάρκο στο προσκήνιο.

Η κατάσταση του καλλιτέχνη άλλαζε συνεχώς, και ως εκ τούτου οι πίνακες ζωγραφικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διάθεση και στο συναισθηματικό χρωματισμό. Σε αυτό το τοπίο επικρατεί το άγχος και η ένταση, όπως αποδεικνύεται τόσο από τον χρωματικό συνδυασμό όσο και από τη σύνθεση του καμβά.

Περιστρεφόμενες πινελιές βαρέων χρωμάτων, συνυφασμένες με στροφές, σχηματίζουν την επιφάνεια όλων των αντικειμένων του τοπίου. Ο πυκνός γαλάζιος ουρανός καλύπτεται με σκούρες κορώνες από πεύκα, τα σχήματα των οποίων τους μοιάζουν με τις φλόγες. Οι καμπύλοι κορμοί και τα κλαδιά δέντρων δημιουργούν μια ομοιότητα μιας κουρτίνας που κάνει την εικόνα περιορισμένη και άβολη.

Ίσως οι σκέψεις του καλλιτέχνη για την απελπισία της κατάστασής του αντανακλούσαν εδώ. Το κτίριο του νοσοκομείου είναι βαμμένο με οδοντωτές γραμμές, φαίνεται να πέφτει στη μία πλευρά. Η καστανή γη ανεβαίνει με προσκρούσεις που μοιάζουν με θυελλώδη κύματα της θάλασσας, και δύο μικρές μορφές ανθρώπων φαίνεται να έχουν χάσει μικρά τσιπ. Είναι δύσκολο να διακριθούν στο πλαίσιο του ξεχαρβαλωμένου και άνισου κορμού δέντρων.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)